Baarien suosituimpia drinkkejä

Aivan samoin kuin millä tahansa muulla alueella, myös drinkeissä on omat suosikkinsa ja klassikkonsa ympäri maailmaa, ja tietysti myös Suomessa. Erilaisia drinkkitrendejä tulee ja menee, mutta on muutamia cocktaileja ja juomasekoituksia, jotka pitävät pintansa vuodesta, ja oikeastaan vuosikymmenestä, toiseen.

Suomessa olut ja siideri ovat tietysti ikisuosikkeja, mutta toki myös erilaiset drinkit ovat saaneet jalansijaa meilläkin, ja yllättävän moni suosittu drinkki on sama mitä ympäri maailmaa mieluusti tilataan. Lähdetäänpä katsomaan mitkä juomat ovat suosituimpia meillä ja muualla.

Suomen 7 suosikkia

Yksi baarien suosikkijuoma kotimaassamme on Mojito-drinkki; se on erään lehden mukaan 10 suosituimman juoman joukossa myös maailmalla. Mikä tekee tästä alun perin kuubalaisesta klassikosta niin mieluisan? Monelle tulee varmasti siitä mieleen kesä, hiekkaranta, loma: jotakin aivan muuta kuin jokavuotinen sade, pimeys ja loska. Mojito on yhtä aikaa raikas, kirpeä ja makea, sekä tietysti eksoottinen. Parasta Mojito on, jos sen tekee aidosta ruokosokerista ja Havana Club-rommista. Ja jos ikinä matkustaa Kuubaan, tämä on se drinkki mikä pitää baarissa tilata; sen autenttisempaa ei ole! Seuraavaksi menemme Valko-Venäjälle. Tai ei sittenkään: suosittu drinkki nimeltä Valkovenäläinen ei ole sieltäpäin kotoisin, vaan on variaatio Musta Ryssä -nimisestä kahvidrinkistä, maidon kera. Alun perin Valkovenäläisessä käytettiin kermaa, nykyään se on korvattu maidolla tai kasvimaidolla. Entäpä melkein kaikille tuttu Whiskey Sour; tämä perinteinen drinkki on erittäin suosittu myös muualla kuin Suomessa, ehkäpä siksi että muutkin kuin viskin ystävät pitävät siitä, sillä muut ainekset pyöristävät mukavasti raa’an viskin makua. Peruscocktailissa bourboniin yhdistetään sitruunamehua, sokerilientä ja kananmunanvalkuaista. Kirpeää ja makeaa! Yksi pitkäaikaisimmista klassikoista on tietysti yksinkertainen mutta monipuolinen Gin & Tonic, tai ystävien kesken vain lyhyesti GT. Drinkki ei enää ole helpompi kuin tämä: vain giniä, tonicia ja limeä. Vaihtelua saa käyttämällä eri ginimerkkejä, ja Suomessa on nykyään mahdollisuus valita myös kotimaista giniä. Suomi on myös mansikan luvattu maa, joten ei ihme, että seitsemän suosituimman drinkin joukkoon mahtuu mansikkadaiquiri. Tämä rommista, mansikasta ja limestä valmistettu herkku tuo kesäistä tunnelmaa ja luksusta tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja siitä voidaan tehdä myös eri variaatioita käyttämällä vaikkapa banaania tai kiiviä.

Mojito-drinkki

Negroni, joka on melkein 100 vuotta vanha drinkki, on myös edelleen suosiossa, ja siinä ainesosina ovat gini, campari ja vermutti. Aperol Spritz taas on raikas drinkki, johon tarvitaan vain kuohuviiniä, Aperolia ja soodavettä: jälleen mielleyhtymänä on kesä, ranta ja ulkoilmabileet!

Suosittuja drinkkejä maailmalla

Jo Suomen kohdalla mainituista drinkeistä ovat Whiskey Sour, Mojito, Negroni ja erilaiset daiquirit suosituimpien joukossa myös maailmanlaajuisesti. Mutta muutama erikoisuus on sellaisia, joita harvemmin ehkä Suomessa baaritiskiltä tilataan. Otetaanpa ensimmäisenä Espresso Martini: tämän drinkin luulisi meillä, yhtenä suurimmista kahvia kuluttavista maista, olevan aivan TOP 5:ssä. Mutta ei, suositumpi se on muualla. Drinkkiin tulee nimensä mukaisesti annos tuoretta espressoa, joten kofeiinipotku on taattu. Salakapakka nimeltä The Blind Pig Lontoon Sohossa on erityisen kuuluisa tästä juomasta. Moscow Mule, joka tarjoillaan kuparimukista, nousi Hollywoodin suosioon jo 1940-luvulla. Siitä, onko se kotoisin Yhdysvaltojen länsi- vai itärannikolta, taitetaan vieläkin peistä. Joka tapauksessa tämä yksinkertainen, vodkasta, inkiväärioluesta ja limemehusta sekoitettu drinkki on pitänyt pintansa kaikki nämä vuodet.

Mojito
Mojito

Dry Martini – kuuluisa ja ehkä maailman personoiduin drinkki – on ehdottomasti drinkkien aatelia; siitä pitävät yhtä lailla James Bond ja kuningatar Elisabet II. Tätä cocktailia siemailtiin jo kieltolain aikaan, ja nykyään yhden parhaimmista versioista voi löytää San Franciscon Zam Zam -baarista. Meksikosta taas on kotoisin ihana Margarita, tuo suolaisen ja makean yhdistävä legendaarinen juoma. Luonnollisesti siitä löytyy tequilaa, sekä triple sec -likööriä ja limettimehua. Juoman kruunaa lasin suolareunus, ja sen voi tehdä myös frozen-versiona, eli lisäten mansikoita ja jäämurskaa; viilentävä drinkki kuumaan kesäpäivään. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, eräs maailman vanhimmista ja edelleen suosituimmista cocktaileista on Old Fashioned, joka saa potkunsa aidosta Bourbonista. Voidaan todellakin sanoa, että drinkeissä on mistä valita!