Burlesque Festival loppuu, mutta laji on tullut jäädäkseen

Ensi viikonloppuna Helsingissä saa nauttia kymmenettä kertaa järjestettävästä Helsinki Burlesque Festivalista. Samaan aikaan kyseessä on viimeinen mahdollisuus nauttia burleskista tämän festivaalin muodossa. Valokuvaaja Minna Jerrman on kerännyt kaupungintalolla esillä olevaan näyttelyynsä kuvia festivaalin upeimmista ja mieleenpainuvimmista hetkistä vuosien varella.

Valokuvanäyttely on mainio kooste siitä, mitä kaikkea burleski voi parhaimmillaan olla. Avainsanoja ovat huumori, hulluttelu, kimallus, höyhenet ja tekoripset. Kuvissa näkyy karvaisia miehiä, sininen kaksimetrinen pupu piikkikoroissaan ja kimaltavassa iltapuvussa keikistelevä klassinen vamppihahmo.

Hauskanpitoa ja keimailua

Kun burleski alkoi kehittyä 1800-luvun lopulla se keskittyi enemmän seksikkyyden korostamiseen ja keimailuun. Monilla on lajista edelleen tämä mielikuva ja ensimmäinen synonyymi joka monille tulee mieleen on strippaus. Jo tuolloin burleski oli kuitenkin tarkoitettu myös tahallisen naurettavaksi ja monia taiteenlajeja parodioivaksi lajiksi, jossa suosittiin karikatyyreja. Ranskankielinen sana burlesque tarkoittaa liioitellun hullunkurista, ilveilyä ja pilailevaa.

Lavalla vaaditaan itsevarmuutta ja heittäytymistä

Nykyajan burleski on kuitenkin paljon monipuoilsempi taiteenala kuin yli sata vuotta sitten. Nykyään esimerkiksi ei ole mitään estettä sille, etteikö karvainen mies voisi olla burleskia. Tätä esiintyjätyppiä edusti mm. viime syksynä menehtynyt Sir Willy Waterlily, joka tunnettiin yhtenä suomalaisen burleskin karismaattisimmista ja rakastetuimmista esiintyjistä.

Burleskissa ulkonäkö ei vie huipulle, vaan karisma. Burleskissa tähdeksi voi yltää kuka tahansa, joka omaa riittävästi lavakarismaa. Harrastuksen parissa näkyy varsin erikokoisia ja eri-ikäisiä miehiä ja naisia. Burleski on kaukana totisesta viettelystä. Toki burleskiin kuuluu olennaisena osana kaikenlainen hetkuttelu, ketkuttelu, kimallus ja viettelevä riisuutuminen, mutta kaikki nidotaan yhteen huumorin voimin. Esimerkiksi Helsinki Burlesque Festivalin lavalla on nähty mm. pölynimurikauppias, luonnontieteilijä nörtti, lihakauppias, balettitossuja käyttävä karvainen apina sekä tavallinen Raija, joka rakastaa beigeä. Nykyajan burleskia voisikin kuvailla lähinnä performanssitaiteeksi. Esiintyjät saattavat ottaa esityksillään kantaa esimerkiksi kauneusihanteisiin tai jopa yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Burleskissa ei riitä, että oppii pyöräyttämään lantiota viettelevästi, vaan laji vaatii itsevarmuutta ja eläytymistä. Nämä ovat molemmat taitoja, joita ei opi noin vaan. Esiintyjät harjoittelevatkin esityksiään paljolti näyttelijöiden ja muiden lavaesiintyjien tapaan. Oma työnsä on esiintymisasujen, koreografian, valojen, meikin ja hiusten suunnittelussa. Onnistunut burleskishow on viihdyttävä ja sensuelli, mutta aina tyylikäs. Tärkein asuste on upea olo ja omassa kehossa viihtyminen.

Burlesque Festival vei Suomen maailman burleskikartalle

Ensi viikonlopun festivaali on suomalaisen burleskikentän tärkein tapahtuma. Festivaalilla nähdään esiintyjä sekä Suomesta että ulkomailta. Mukaan mahtuu burleskin todellisia legendoja, kuten esimerkiksi uransa vuonna 1961 aloittanut Satan’s Angel ja Dirty Martini, jolla oli vuonna 2010 päärooli elokuvateatterilevityksessä olleessa burleskielokuvassa Tournée.

Helsinki Burlesque Festivalia järjestää Petra Innanen, taiteilijanimeltään Bettie Blackheart, kertoo, että festivaali alkoi hänen henkilökohtaisena intohimoprojektinaan. Nyt hänestä tuntuu kuitenkin luontevalta lopettaa festivaali kymmenen vuoden jälkeen. Festivaalin aloittaessa burleski oli Suomessa melko tuntematonta ja yksi festivaalin tavoitteista olikin tuoda taidemuotoa tunnetuksi laajemmalle yleisölle. Moni asia on muuttunut kymmenessä vuodessa. Burleskin harrastajia on Suomessa nykyään tuhansia ja uusia esiintyjiä astuu lavalla joka vuosi. Suomessa järjestetään nykyään useita muitakin burleskitapahtumia ja lajilla on vakiintunut jalansija. Toinen asia missä Helsinki Burlesque Festival on onnistunut, on mielikuvan luominen Suomesta burleskimaana myös ulkomailla. Helsingin festivaalista on tullut yksi Euroopan tärkeimmistä burleskitapahtumista, jonne kansainväliset esiintyjät matkaavat mielellään esiintymään.

Innanen kertoo, että ei aio festivaalin loppumisenkaan jälkeen jäädä toimettomaksi burleskimaailmassa, vaan hänellä on suunnitelmissa jatkaa muiden alan tapahtumien järjestämistä. Hän haluaa jatkossakin tuoda Suomeen myös ulkomaisia esiintyjiä.