Lontoon yksityisklubien kirjo - jokaiselle jotakin

Yksityiskerhojen luonne on muuttunut huomattavasti niiden alkuajoista 1700-luvun englannissa. Siinä missä kerhot alkoivat herrasmiesten uhkapeli paikkoina, ja kasvoivat eskapistisiksi huoneistoiksi yläluokan miehille, näinä päivinä jokaiselle löytyy maailmalta klubi jonka jäseneksi pääsee suhteellisen helposti, kunhan pankkitililtä vaan löytyy jäsenmaksua vastaava määrä rahaa.

Monien klubien toiminta periaate on yksinkertainen, ne tarjoavat ympäristön jossa jäsenet voivat seurustella, tehdä bisnestä, ja tavata samanmielisiä henkilöitä. Päällisin puolin klubien huoneet eivät juurikaan eroa normaali ravintoloista tai baareista, ja jäsen joukko on vaihtelevaa. Ruuan ja juoman lisäksi kerhotaloista löytyy usein myös kuntosali, pienimuotoinen kylpylä, kokoustiloja, ja yksityinen elokuvasali. Vaikka suurin osa klubeista on brändännyt itsensä tietyn tyyppisen asiakaskunnan ympärille, todellisuudessa jäsenhakemuksia hyväksytään hyvin laajalta kansanjoukolta. Pää kriteerinä tavallisille tallaajille on kyky maksaa jäsenmaksu, vaikka pieni määrä klubeja pyörii enemmän jäsenten yhteisten mielenkiinnon kohteiden ympärillä.

Vanha kunnon Groucho Club

Ensimmäinen Lontooseen perustettu uusille luoville luokille tarkoitettu kaupallinen yksityiskerho oli Groucho Club, joka avasi ovensa Sohossa 1985. Klubin tarkoitus oli tuoda yhteen kirjailijoita, taiteen tekijöitä, elokuva-alan vaikuttajia, ja mainosalan toimijoita jotka työskentelivät alueella. Useaan uudempaan kerhoon verrattuna Groucho klubitalon tarjonta on suhteellisen laihaa. Baarin ja kahden ravintolan lisäksi klubitalosta löytyy useita hotellihuoneita jäsenten käyttöön, sekä kokous ja juhlatiloja. Grouchon maine ei pyörikään kuntosalien ja kylpylä kokemusten ympärillä. Kerholla on vaikuttava jäsenlista, esimerkiksi kirjailija Neil Gaiman, ja koko Englannin kansallisaarre Stephen Fry ovat jäseniä. Tämä lainaa uskottavuutta ja glamouria sen vähemmän tunnetuille jäsenille, ja onhan se kivaa kun baarissa voi törmätä moneen julkkikseen.

Soho House Groupin maailmanvalloitus

Grouchon menestys johti useiden viihde ja mediamaailman vaikuttajille suunnattujen yksityiskerhojen avaamiseen, ja 1995 ravintoloitsija Nick Jones avasi ensimmäisen Soho House ketjun klubin Lontoon boheemissa Sohossa. Jones omisti Greek Streetillä Café Boheme ravintolan, jonka yläkerrassa sijaitseva liikehuoneisto vapautui, ja Jones päätti avata paikan, jossa alueen media ja luova eliitti voisi hengailla vapaasti. Ketju lähti laajenemaan nopeasti, ja tänä päivänä täyden kansainvälisen jäsenyyden omaavat voivat vierailla yli 18 kohteessa ympäri maailman. Urbaanien talojen lisäksi Soho House Group pyörittää komeaa Babington House maaseutukartanoa Englannin Somersetissä, joka antaa upean ympäristön maaseudulla rentoutumiseen. Yksi ketjun uusimmista tulokkaista on yksittäisistä mökeistä muodostettu Soho Farmhouse lomapaikka Oxfordshiressä, jossa jäsenet voivat viettää aktiivisen loman esimerkiksi ratsastuksen, veneilyn, ja tenniksen parissa.

Oman tiensä tallaajat

Siinä missä Soho House ja Groucho Club rohkaisevat luovia tyyppejä jäsenikseen vapaa-ajan ja kevyen verkostoitumisen merkeissä, Lontoossa ja Los Angelesissa toimiva Hospital yksityisklubi pitää sisällään televisio ja audio studiot, elokuvateatterin, sekä teatteritilan. Hospital Club avasi ovensa 2004, ja tarkoituksena oli synnyttää paikka jossa luovilla jäsenillä oli mahdollisuus paljon muuhunkin kuin vaan rentoutumiseen ja vapaa-ajan viettoon. Normaalin yksityisklubi toiminnan lisäksi Hospital ylläpitää useita hyväntekeväisyys ohjelmia, joiden tarkoituksena on innostaa nuoria tekijöitä luovan median pariin. Ohjelmat tarjoavat nuorille mahdollisuuden apurahoihin, mentorointi ohjelmiin, ja klubin jäsenten kanssa verkostoitumiseen.Allbright klubi liikkuu valtavirtaa vastaan siinä, että se hyväksyy jäsenikseen vain naisia, ja näin tarjoaa turvallisen työ ja verkostoitumis ympäristön useista kulttuureista tuleville uranaisille. Vaikka tiloista löytyy ravintolapalveluiden lisäksi kuntosali ja kauneushoitola, Allbright suuntautuu selkeästi uranaisia kohtaan, ja järjestää kuukausittaisia seminaareja naisten itsetunnon kohottamisesta digitaaliseen itsepuolustukseen. Siinä missä useimmat klubit on rakennettu aikuisten vapaa-ajan vieton ympärillä, länsi Lontoon Kensingtonissa alkunsa saanut Maggie & Rose klubi on tarkoitettu perheellisille aikuisille. Klubi tarjoaa luovan ympäristön lapsille, ja heidän vanhemmilleen. Klubi järjestää jäsenilleen kerhoja ja leirejä, joiden aikana lapset pääsevät kokeilemaan vaikkapa keittiön taitoja, harjoittelemaan musikaaleja, ja taiteilemaan opettajan johdolla