Möysän vanhasta huoltoasemasta muokkautui mainio musiikkiklubi

Lahdessa Möysän musaklubilla eli Mössössä ovat esiintyneet useat Suomen eturivin artisteista ja monien mielestä se on myös Suomen paras keikkapakka. Mössön tarina sai alkunsa kuitenkin oikeastaan vahingossa ja nykyisen keikkapaikan olemassa olosta voi kiittää rohkeasti uusia ideoita toteuttanutta Antti Puhakkaa.

Mössön historia juontaa juurensa vuoteen 2010, jolloin huoltoasemayrittäjä Antti Puhakka pohti, mitä ihmettä hänen pitäisi Esson vanhalle huoltoasemalle, jonka hän oli hankkinut omistukseensa vain muutamaa kuukautta aiemmin. Alun perin suunnitelmana oli avata tiloihin jälleen huoltoasema, mutta Puhakka ei saanutkaan asemalle enää bensanmyyntilupaa. Tiloissa myytiin lounasta ja pikaruokaa, mutta pelkkä ruokatoiminta ei riittänyt kattamaan kuluja. Puhakka sai vinhan idean ja alkoi pohtia, voisiko tiloissa järjestää bändeille keikkoja ja jaksaisivatko juhlijat tulla paikalle tiloihin, jotka sijaitsevat puolentoista kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Puhakka päätti kuitenkin kokeilla.

Sooloartisteista suomirockin eturivin bändeihin

Aluksi toiminta oli pienimuotoista ja paikalle buukattiin vain yksittäisiä esiintyjiä silloin tällöin. Lavalla soittivat lähinnä sooloartistit ja trubaduurit. Keikkojen suosio ylitti kuitenkin kaikki odotukset ja yleisö pyysi lisää. Puhakka naureskelee nyt, että aluksi hän tunsi joutuneensa osaksi menneiden vuosien huumorisarjaa Pulttiboisia, jossa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan näyttelemät sketsihahmot Rampe ja Naukkis pitivät pyytämättä konsertteja paikallisella Esson huoltoasemalla.

Vähitellen Möysän Esso alkoi kuitenkin tulla tutuksi nimeksi artistien ja juhlijoiden keskuudessa. Sana levisi aluksi siten, että Puhakka soitteli itse suoraan artisteille. Leningrad Cowboysin riveissä tunnetuksi tullut Mato Valtonen kehuu, että Mössön tunnelma on aina syntynyt rohkeudesta, samoin kuin Leningrad Cowboysien ja Sleepy Sleepersinkin. Puhakka muistelee, että aluksi maineikkaampien bändien managerit eivät suhtautuneet keikkakutsuihin kovin tosissaan, vaan totesivat vanhan huoltoaseman kuulostavan keikkapaikkana sellaiselta, joka saattaisi sopia paremmin muille bändeille. Vähitellen managerien asenteet kuitenkin muuttuivat, kun alalla alkoi kiertää yhä enemmän tarinoita siitä, kuin hyviä keikkoja Mössöllä oli soitettu ja kuinka paljon keikoilla riitti yleisöä.

Rento ja välitön tunnelma saa artistit ja yleisön viihtymään

Puhakka arvelee, että alussa saattoi olla hyötyäkin siitä, ettei hänellä ollut minkäänlaista aiempaa kokemusta keikkojen järjestämisestä. Hänelle ei tullut tuolloin mieleen myöskään kysyä neuvoa kokeneemmilta ammattilaisilta, vaan hän luotti siihen, että bändit viihtyisivät hyvässä ja rennossa tunnelmassa. Positiivinen yllätys oli myös huoltamon hyvä akustiikka. Bändien nauttiessa keikoista ja laittaessa parastaan lavan eteen pakkautuneet 400 kuulijaa kokivat unohtumattomia elämyksiä. Sana kiersi ja paikalle alkoi saapua yleisöä Helsingistä asti. Tilat säilyivät kuitenkin vaatimattomina, wc-tiloja oli vain vähän ja narikat jouduttiin järjestämään telttoihin huoltamon ulkopuolelle.

Seitsemän vuoden aikana Mössön asema keikkapaikkana on vakiintunut ja paikalla on hyvä kaiku artistien puheissa. Keikkoja vanhalla huoltamolla ovat vuosien varrella heittäneet kaikki suomirockin kärkinimet, kuten esimerkiksi Eppu Normaali, Popeda, Apulanta ja Yö. Ahtaat tilat eivät ole olleet este vaan päinvastoin tuoneet keikkatilanteisiin intiimiä tunnelmaa. Tupa on yleensä keikoilla aina täynnä, mutta artistit ovat saaneet selvitä ilman takahuonetta.

Yhden aikakauden päätös

Vuoden 2016 syksyllä vanhan huoltamon tarina tuli kuitenkin päätökseensä, kun yritys ajautui konkurssiin. Puhakka kertoo musiikkiklubin tuottaneen jonkin verran rahaa, mutta huoltamon muu toiminta söi tulot ja velkoja kasaantui. Musaklubista Puhakka ei kuitenkaan halunnut luopua, vaan toiminta siirrettiin klubitiloihin Lahden keskustaan. Uusista tiloista huolimatta tunnelma halutaan pitää edelleen rentoja ja välittömänä.

Mössö oli tänä vuonna ehdolla Vuoden 2017 suomirockin kulttuuriteko -palkinnon saajaksi SuomiRock-gaalassa. Raati perusteli ehdokkuutta sillä, että Puhakka on onnistunut pitämään toiminnan vireänä vuosien varrella, kaikista vaikeuksista huolimatta ja keikkojen laatu ei ole koskaan kärsinyt.