Studio 54 -klubin maine elää edelleen

Ehkä maailman kuuluisin klubi on legendaarinen, nyt jo ovensa sulkenut Studio 54.  Studio 54 avattiin huhtikuussa 1977 ja se omistivat Steve Rubell ja Ian Schrager, jotka molemmat joutuivat vankilaan 1980-luvun alussa veropetoksesta ja klubi myytiin Mark Fleischmanille, joka avasi ovet uudelleen klubin oltua jonkin aikaa suljettuna edellisten omistajien rikostutkinnan aikana. Värikkäiden vaiheiden jälkeen Fleischman myi klubin vuonna 1986, mutta se jatkoi toimimistaan vielä muutaman vuoden ajan. Vuonna 1991 yökerhon ovet suljettiin lopullisesti, mutta tarinat ovat jääneet elämään. Klubin vaiheista on tehty jopa elokuva. Nykyään osoitteessa 254 West 54th Street sijaitseva rakennus toimii Broadway-teatterina ja siellä esiintyy Roundabout Theatre Company. Talon nimi on säilynyt samana ja rakennuksen kellarissa on erillinen ravintola ja yökerho, Feinstein’s/54 Below.

Studio 54 tuli tunnetuksi hurjista bileistään sekä valikoivasta ovipolitiikastaan, kuka tahansa ei suinkaan päässyt viettämään iltaa tähän kaikkien suosimaan juhlapaikkaan. Klubilla kävi jatkuvasti lista maailmantähtiä, kuten Mick Jaggers, Andy Warhol, Liza Minelli, Michael Jackson, Calvin Klein, Elton John, Freddie Mercury, John Travolta, Jackie Kennedy, Al Pacino ja lukemattomat muut. Klubilla puolestaan esiintyivät sen toiminnan ensimmäisinä vuosina mm. Stevie Wonder, James Brown, Gloria Gayner ja Village People.

Kahdeksannen Avenuen ja Broadwayn välissä oleva rakennus otettiin alun perin käyttöön vuonna 1927. Se rakennettiin oopperataloksi ja ensimmäiset vuodet siinä toimikin Gallo Opera House. Ooppera ei kuitenkaan menestynyt, vaan sen jokainen produktio on epäonnistunut.  Talo vaihtoi nimeään useita kertoja ja oopperan jälkeen siinä alkoi toimia CBS-kanavan radio- ja tv-studio, Studio 52. Disko- ja tanssimusiikin menestysvuodet osuivat 1970-luvun lopulle. Talo nimettiin uudelleen sijaintinsa mukaiseksi ja muuttui maailmankuuluksi yökerhoksi ja diskoksi.

Talo oli toiminut juhla- ja illanviettopaikkana jo aiemmin, kun CBS järjesti rakennuksessa useita juhlia ja muotinäytöksiä. Todellinen yöelämän keskipiste siitä tuli kuitenkin vasta, kun uudet omistajat suunnittelivat tilan ja konseptin alusta asti uudelleen. Klubin perustajat Steve Rubell ja Ian Schrager, käyttivät satoja tuhansia dollareita ammattimaiseen valokalustoon ja säilyttivät useita vanhoja tv- ja teatterilavasteita. Näin he saivat luotua todella omannäköisensä klubin, joka tuli kuuluisaksi julkkisten illanviettopaikkana. Alusta alkaen ovella pidettiin tiukkaa linjaa siitä, että vain kaikkein halutuimmat vieraat pääsivät sisään. Pukukoodi oli tarkka ja tyylikkyyttä suosittiin.

Ensimmäisen skandaalinsa klubi kohtasi jo alle kuukausi avaamisestaan. New Yorkin alkoholiviranomainen käräytti klubin siitä, että se myi alkoholia ilman lisenssiä ja Studio 54 joutui sulkemaan ovensa. Omistajat selittivät tapauksen olleen väärinkäsitys. He avasivat klubin uudelleen jo seuraavana iltana, mutta tarjosivat ainoastaan mehua ja limonadia. Myöhemmin myös lupa-asia selvisi.

Vuonna 1977 tapahtumasuunnittelija Robert Isabell varasi uudenvuoden bileisiin neljä tonnia glitteriä, jotka ripoteltiin juhlijoiden päälle. Glitter muodosti lattialle kymmenen sentin kerroksen ja juhlijat kuvailivat tunnelmaa kuin ”tähtipölyssä tanssimiseksi”. Tarinoiden mukaan glitteriä löytyi juhlijoiden kotoa ja vaatteista vielä kuukausia myöhemmin.

Vuonna 1978 Rubell totesi haastattelussa newyorkilaisessa sanomalehdessä, että Studio 54 teki ensimmäisenä vuotenaan seitsemän miljoonaa dollaria voittoa ja ainoastaan mafia pystyy parempaan. Tämä sai verokarhun kiinnostumaan ja pian tämän jälkeen omistajat pidätettiinkin ja heidän syytettiin vetäneen välistä yhteensä 2,5 miljoonaa dollaria.

Studio 54:n ensimmäinen kausi päättyi legendaarisiin juhliin helmikuussa 1980, joissa Diana Ross esitti serenadin Rubellille ja Schragerille. Tuona iltana heidän kanssaan juhlivat mm. Farrah Fawcett, Richard Gere, Jack Nicholson ja Sylvester Stallone. Juhlien jälkeen tunnustivat veropetoksen ja viettivät 13 kuukautta vankilassa. Tammikuussa 2017 Schrager sai jälkikäteen armahduksen tuomiostaan presidentti Barack Obamalta.