Woodstock musiikkifestivaalista

Woodstock musiikkifestivaali sai alkunsa 15. elokuuta vuonna 1969. Neljä nuorta miestä, John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld ja Michael Lang, etsivät mahdollisuuksia investoinneille, ja yhdessä saivat idean musiikkifestivaalin järjestämisestä. Noin puoli miljoonaa ihmistä jonotti maitotilalla Bethelissä, New Yorkissa, jo päiviä ennen festivaalien alkua. Koska lippuluukkuja tai aitoja ei vielä oltu keretty kasata, päättivät järjestäjät tehdä festivaalista pääsymaksuttoman.

Alun perin festivaalia markkinoitiin nimellä ”Vesimieskokemus: kolme päivää rauhaa ja musiikkia”. Esiintyjiä kolmepäiväisillä festivaaleilla oli yhteensä 32, mukaan lukien muun muassa tänäkin päivänä tunnetut The Who, Jimi Hendrix ja John Lennon. Vaikka osallistujia riepoteltiin läpi huonon sään, viime minuutin muutoksien ja väenpaljouden, oli festivaali suuri menestys. Rauhanomaisuus säilyi, ja Woodstock ansaitsi pyhän paikkansa popkulttuurin historiassa. Festivaali oli myös suuressa roolissa 1960-luvun vastakulttuuriliikkeessä. Vuonna 1969 järjestettyä Woodstockia pidetään maailman kuuluisampana festivaalina, kuten myös parhaiten dokumentoituna. Festivaalista tehtiin keväällä 1970 kolme tuntia kestävä elokuva ja LP-ääniraita. Useita vuosipäiväjulkaisuja on tehty vuosien varrella, muun muassa vuonna 2009 julkaistiin kaksi lisätuntia vuoden 1970 elokuvaan, ja kuuden CD-levyn setti ”40 Years on: Back to Yasgur’s Farm”. Festivaaleja on järjestetty myös vuosina 1994 ja 1999, ja järjestetään seuraavan kerran vuonna 2019. Myös vuonna 1994 Woodstockista tuli vahingossa ilmainen festivaali, sillä ylitsetulviva yleisömassa oppi hyppimään matalien aitojen yli. Myös tuona vuonna yleisö sai rämpiä mudassa ja ruohossa sadekuurojen takia, mutta tämä ei juhlijoita näyttänyt haittaavan. Woodstock ’94 toimi yhteistyössä Greenpeacen kanssa. Tämän myötä Greenpeace pääsi osoittelemaan syyttävällä sormellaan suoraan ”saasterikollisia” kohden, kuten Time-lehteä ja Pepsiä, joka toimi yhtenä festivaalin sponsoreista. Esiintyjinä Woodstock ’94:ssä oli muun muassa Aerosmith, Bob Dylan, Metallica, Nine Inch Nails ja Traffic. Kaksi erilaista sukupolvea tulivat hyvin toimeen keskenään, kuunnellen toistensa tunnetuimpia muusikkoja ja yhtyeitä. Vuonna 1999 hippitaika ei enää toiminut, vaan väenpaljous, helleaalto ja mellakointi aiheuttivat jopa kuolemanuhreja aikaisemmin rauhanomaisilla festivaaleilla. Vaikka kriitikot sanoivat vuoden 1994 festivaalin olleen katastrofi, ei se vetänyt vertoja vuoden 1999 festivaalille. Esiintyjinä Woodstock ’99:ssä olivat muun muassa Metallica, Megadeth ja Limp Bizkit. Vuoden 2019 festivaalien toivotaan olevan rauhaisampi tapahtuma, kuin viimeisimmät festivaalit. Entiset arvot ovat säilyneet vuosien läpi jokaisessa Woodstock-festivaalissa, ja festivaali pyrkii toimimaan ”jalansijana muutoksille” ja taistelemaan aikansa ongelmia vastaan.

Jimi Hendrix
Jimi Hendrix

Juhlavuosi 2019

Woodstock juhlii 50-vuotisjuhlapäiväänsä 16.-18. elokuuta vuonna 2019. Tapahtuma järjestetään Watkins Glenissä, New Yorkissa. Tuhannen eekkerin alue Watkins Glenissä, ja sitä ympäröivä alue on tarkoitettu majoittamaan osallistujat festivaalien ajaksi yhteisöllisellä ja erityislaatuisella tunnelmalla. Majoittua alueella voi muun muassa asuntovaunuissa tai -autoissa, sekä teltoissa. Esiintyjät ja tarkemmat aikataulut julkaistaan Woodstockin omilla internetsivuilla. Tapahtumaan liittyviä informaatioita, kuvia ja videoita voi seurata myös Woodstockin Instagram-, Facebook-, ja Twitter-tileiltä. Noin 60 rockin, hip hopin, popin ja country-musiikin tunnetuimpia nimiä tulee esiintymään niin yksin kuin yhdessä.

Vuosipäivän juhlan ilmoitti yksi alkuperäisistä perustajajäsenistä, 74-vuotias Michael Lang. Lang on koonnut kasaan maailmanluokan tiimin festivaalin tuotantoa ja markkinointia varten. Vastakulttuuriliikkeen muistoksi, nuoria ja heidän arvojaan kunnioittaen, festivaaleille on myynnissä lippuja alennushintaan 18–25-vuotiaille. Nuoret taistelivat ensimmäisten Woodstock-festivaalien aikaan sotaa vastaan, sekä kansalaisoikeuksien ja naisten oikeuksien puolesta. Kuten vuonna 1969, myös vuonna 2019 festivaalin on tarkoitus juhlistaa rauhaa, rakkautta ja musiikkia. Langin mukaan musiikilla on voima yhdistää ihmisiä, joten Woodstock on mahdollisuus puuttua myös tämän päivän ongelmiin, ja saada nuorten ääni taas kuuluviin.